Jdi na obsah Jdi na menu
 


Značení

 

Turisté u nás nezabloudí proto, že v našem kraji máme hustou síť turistických značených tras, a to jak pro pěší turisty, tak pro cyklisty. Značkaři v Královéhradeckém kraji udržují 3216 km pěších tras, 833 km pásových cyklotras a také 14 km tras pro vozíčkáře v hradeckých lesích. Udržujeme 451 ks směrovníků a 161 stojanů a rámů turistických vývěsních map. Novým trendem je postupné nahrazování ocelových nosných prvků, které se natíraly žlutou barvou, směrovníky a stojany pozinkovanými, které nevyžadují údržbu.

Rok 2023 pro nás znamenal rozšíření sítě pásových cyklotras o dalších 300 km. V předchozích 3 letech značkaři značkařského obvodu Trutnov prováděli obnovu pásových cyklotras v Krkonoších jako značení na zakázku a KČT tuto práci Správě KRNAP fakturoval. V roce 2023 došlo k dohodě mezi KČT a KRNAP o převzetí těchto cyklotras do správy KČT. Stejně jako u pěších tras budeme i u pásových cyklotras provádět obnovu a objednávat a instalovat směrovky. Správa KRNAP bude i nadále stavět nosné prvky, tedy dřevěné směrovníky. Vývěsní mapy po Krkonoších nejsou v majetku KČT, tedy není ani v naší péči výměna těch už nečitelných či jinak poničených map.

Je jasné, že tak finančně náročná činnost nemůže být financována pouze z příspěvků nás turistů. Obnova značených tras je financována z dotace poskytnuté Královéhradeckým krajem. V letošním roce to bylo 700 000 Kč. Z této částky je ale financována i kontrola a opravy silničních cyklotras, o nichž se jinak v tomto článku nezmiňuji. Na objednávky veškerého materiálu, výrobu směrovek, školení a aktivy značkařů je poskytnuta dotace Ministerstvem pro místní rozvoj.

Také sponzorské tabulky Lesů České republiky nevyvěšujeme zadarmo, ale od Lesů České republiky  dostává Klub turistů sponzorský dar, který rozhodně není zanedbatelný. Letos v roce 2023 získal Klub dalšího významného sponzora, a to jsou velké české firmy Regiojet a Kofola. Jistě jste si v letošním roce při svých výletech a procházkách všimli nových tabulek pod směrovkami ve stylu turistické značky ve tvaru srdce s nápisem Stezky z lásky. A to je právě nový počin těchto dvou firem, které nejenže sponzorují KČT finančním sponzorským darem, ale v součinnosti s KČT organizují akce dobrovolníků na zajištění průchodnosti značených tras, opravy drobných lávek, stavby povalových chodníků na podmáčených úsecích tras atd. Lesy České republiky, Regiojet a Kofola sponzorují značení turistických tras v celorepublikovém rozsahu. V rozsahu Královéhradeckého kraje se nám podařilo získat další sponzory turistického značení. Je to Benediktinská hospodářská správa, která vlastní rozsáhlé lesy na Broumovsku a Policku, a Lesní hospodářství Kolowratovy Lesy, které vlastní lesy v Orlických horách. Dalším zdrojem financování jsou sponzorské dary několika dalších soukromých firem.

Ve značení turistických tras se snažíme vést trasy po stezkách a cestách s měkčím povrchem, mimo silnice s automobilovým provozem a tak mnohdy tam, kde je to možné, dochází k překládání těchto úseků vedoucích po silnicích na polní nebo lesní cesty a pěšiny.

Územím Královéhradeckého kraje po našich značených trasách prochází také několik dálkových tras, zřízených v posledních letech. Naším krajem prochází církevní Svatojakubská cesta, po které jdou poutníci až do španělského Santiga de Compostela. Po hranicích s Polskem prochází naším krajem Hřebenovka, trasa, která má vzpomenout na prvorepublikovou trasu Hřebenovka. Nově se KČT podílí na populárním projektu Stezka Českem, dálkové trase spojující nejzápadnější a nejvýchodnější bod republiky.

Pro zlepšení kvality značených tras uvítáme součinnost celé turistické veřejnosti. Na internetu je web www.turistickeznaceni.cz, kde bychom uvítali, aby turista, který zjistí při svém výletu neprůchodnost cesty, poškozené směrovky atd., nahlásil tuto závadu na tento web. A to nejenom z výletů po Královéhradeckém kraji, ale po celé republice. Nikdy se nestane, že by takové hlášení zapadlo. Vždy se takové oznámení o závadě dostane k místně příslušné značkařské složce, která zařídí nápravu.

I když v současné době nemáme v žádném ze 6 značkařských obvodů nedostatek značkařů, tak vždy ve svých řadách uvítáme nové zájemce z turistických odborů.

Josef Simon, předseda Krajské komise značení

Základní pravidla značení, Malá příručka pro značkaře

Systém značení turistických tras v ČR

Učební texty pro značkaře (díl M) – vývoj značení u nás a značení v Evropě

20231104_124220--1-.jpeg20230810_104852.jpeg

20230612_103856.jpeg20230815_141032.jpeg

V souladu s ustanovením § 10a odst. 3 a 5 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, ustanoveními § 159 až § 170 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a v návaznosti na příslušná ustanovení zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, je Královéhradecký kraj poskytovatelem dotace Klubu českých turistů, oblast Královéhradeckého kraje. V roce 2023 se jednalo o projekt "Značení pěších tras a cykloturistických tras 2023" evidovaný pod číslem 22RGI01-0082 a projekt "Značení pěších tras a cyklotras" evidovaný pod číslem 22RGI01-0178.